Wat kost een coronatest?

Als je klachten hebt die passen bij het coronavirus moet je jezelf laten testen. Ook als je contact hebt gehad met iemand die corona heeft, kan het prettig zijn om een test te doen. Maar kan dat wel? Hoe zit het eigenlijk met de kosten van een coronatest? En waar kun je allemaal terecht? Testen kan onder andere bij de GGD. Maar er zijn ook sneltest-straten waar je een coronatest kunt laten doen. Vaak kun je al binnen heel korte tijd beschikken over de uitslag van zo’n sneltest. Dat is prettig als bijvoorbeeld jij – of je werkgever snel duidelijkheid – wil.

Kosten voor een coronatest

De kosten van een coronatest zijn afhankelijk van waar je de test doet. Bij de GGD hoef je voor de test niet te betalen. Daar staat tegenover dat de uitslag van deze test langer op zich laat wachten. Soms duurt het wel meerdere dagen voordat je weet of je corona hebt. Voor sommige mensen is het daarom handig dat er sneltesten bestaan. Deze betaal je zelf en worden (nog) niet vergoed door je zorgverzekering, maar de uitslag heb je vaak al binnen een half uur. Dat is prettig als je snel zekerheid wilt, maar ook als je werkgever bent en je personeel weer zo snel mogelijk aan het werk ziet.

Groot verschil tussen prijs coronatesten

De prijs van een coronatest verschilt nogal per aanbieder. Zo zijn er partijen die voor een sneltest meer dan €100,- vragen. Gelukkig zijn er ook aanbieders van sneltesten waar een test een stuk minder kost. Een schappelijke prijs voor een sneltest ligt rond de €50,- (exclusief btw). Als je snel wilt weten of je besmet bent met corona en een sneltest wilt laten doen, bekijk dan dus goed welke aanbieders er bij jou in de buurt zitten en vergelijk de prijs van hun testen. Behalve de prijs is het ook belangrijk dat zij je informatie geven over hoe de sneltest wordt afgenomen. Hoe ze te werk gaan, of er een arts aanwezig is, hoe jij de uitslag ontvangt en of zij positieve uitslagen ook melden bij de lokale gezondheidsorganisaties. Dat zijn aanbieders van sneltesten namelijk wettelijk verplicht.

Wanneer kun je een test doen? Bij klachten

Sinds maart 2020 moet iedereen zich laten testen die klachten heeft die passen bij het coronavirus. Heb je een van onderstaande symptomen, dan betekent dat nog niet meteen dat je ook besmet bent met corona. Dat is alleen aan te tonen met een test. Is de uitslag van de coronatest positief; dan moet je ervan uitgaan dat je het virus bij je draagt en dat je anderen kunt besmetten.

Bij de volgende corona-gerelateerde symptomen moet je een test doen:

  • Verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Verlies van smaak- of reukvermogen

Uit voorzorg

Ook als je geen klachten hebt die duiden op corona, is het mogelijk om je te laten testen. Preventief testen kan bijvoorbeeld als je in aanraking bent geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Als er deeltjes van het virus bij jou aanwezig zijn, dan kan dit met een test worden aangetoond. Ook als je nog geen klachten hebt. Zo weet je dus al in een vroeg stadium of je maatregelen moet nemen voor de rest van je omgeving. Zowel de PCR-test als een antigeen-sneltest kunnen worden gebruikt bij preventief testen.

Als je moet reizen

Op dit moment gelden er per land verschillende regels ten aanzien van Corona als je een land binnenkomt. Ga je reizen, zorg dan dat je jezelf goed informeert over de regels en eisen die gelden in het land van bestemming. Zo worden bijvoorbeeld niet alle sneltesten in alle landen geaccepteerd als je inreist. Bekijk voordat je een afspraak maakt voor een (snel)test op de website van de overheid van jouw bestemming waar een negatieve coronatest in dat land aan moet voldoen. Zo voorkom je onnodige kosten.

Waar kun je terecht voor een coronatest?

Wil je graag snel weten of je besmet bent met corona en een sneltest doen? Kijk dan welke aanbieders van sneltesten er bij jou in de regio zitten. Neem de website van de aanbieder goed door en laat je informeren over hun werkwijze en over wat de coronatest kost. Is het voor jou minder noodzakelijk om snel de uitslag te ontvangen, dan kun je ook terecht bij de GGD in jouw regio.

Klachten? Laat je testen!

Het allerbelangrijkste is dat je – als je klachten hebt die passen bij corona – jezelf laat testen. Dat kan dus bij een particuliere sneltest-straat of bij de GGD. Ga je naar een sneltest-straat bij jou in de buurt? Let dan goed op hoe zij te werk gaan en vergelijk wat de coronatest bij de verschillende aanbieders kost. Bij SpoedtestCorona kost een test €49,- exclusief btw. Hier werken we volgens alle door de overheid gestelde richtlijnen en protocollen, en wij staan direct in contact met de plaatselijke GGD. Maak hier direct een afspraak voor een coronatest: https://www.spoedtestcorona.nl/register.