Uniek geautomatiseerd systeem voor beoordeling COVID-19 sneltest

Via de portal van SpoedtestCorona is het mogelijk om snel en gemakkelijk een afspraak voor een COVID-19 sneltest te maken. In slechts een paar simpele stappen kiest men een datum en tijd voor de test. Een bevestiging van de afspraak wordt per e-mail verstuurd en op het aangegeven tijdstip staat ons medisch personeel klaar voor afname van de test. Na afname wordt de test geautomatiseerd beoordeeld en ontvangt de geteste persoon de uitslag binnen 15 minuten op het ingevoerde mailadres. Ook de plaatselijke gezondheidsinstanties worden real-time op de hoogte gebracht van de uitslag. Dat zijn wij verplicht vanwege het feit dat COVID-19 op de lijst van meldingsplichtige infectieziekten van het RIVM staat. Onderstaand vindt u meer informatie over ons volledig geautomatiseerde systeem en de wijze waarop wij omgaan met de beveiliging hiervan.
 

Sneltest-app ter beoordeling van testuitslagen

De wijze waarop sneltesten bij SpoedtestCorona worden beoordeeld is ronduit uniek. Door middel van een innovatieve en zeer gebruiksvriendelijke applicatie hebben wij het mogelijk gemaakt om sneltesten digitaal af te lezen. Dat maakt de beoordeling van de testen tijd efficiënt, het reduceert de kans op menselijke fouten en is veiliger ten aanzien van de verwerking van persoonsgegevens. Er wordt een unieke QR-code gekoppeld aan de test, hierdoor is altijd duidelijk welke test bij welke geteste persoon hoort. Voor medewerkers is het dan niet noodzakelijk om specifieke informatie van de persoon zelf in te zien of te bewerken. De app waarmee wij werken is exclusief en door SpoedtestCorona volledig in eigen beheer ontwikkeld. In de volgende animatie een korte uitleg over de werking ervan.

Veiligheid persoonsgegevens

Alle digitale systemen van SpoedtestCorona zijn met grote zorg ontwikkeld en getest. Omdat wij werken met persoonsgegevens, zijn zowel onze digitale als fysieke processen zwaarbeveiligd. Met ‘persoonsgegevens’ wordt informatie bedoeld waaraan je kunt afleiden wie iemand is en welke specifiek op een persoon betrekking hebben. Denk bijvoorbeeld aan: namen, adressen, BSN-nummers, maar ook de uitslagen van de sneltesten zijn persoonsgebonden. Om de veiligheid van deze gegevens te kunnen waarborgen hebben wij een groot aantal maatregelen genomen om te voldoen aan alle wet- en regelgeving rondom de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zo hebben al onze medewerkers een geheimhoudingsverklaring ondertekend en controleren en optimaliseren wij de beveiliging van onze systemen voortdurend. Meer informatie over de wijze waarop wij omgaan met persoonsgegevens is te vinden in ons privacy statement.

Samenwerking met Ministerie van OCW

De efficientie en betrouwbaarheid van onze systemen worden onderschreven door het feit dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een samenwerking is aangegaan met SpoedtestCorona voor een pilot met sneltesten in het onderwijs.